Baterije iz Srbije

Bez autora
May 11 2010

U Srbiji bi uskoro mogla da bude otvorena ispostava najvećeg nemačkog istraživačkog centra „Fraunhofer”. Nemačka je najveća naučna sila Evrope. Njen najpoznatiji istraživački institut „Fraunhofer”, koji zapošljava više od 14.000 istraživača u 80 filijala širom zemlje, svoja vrata uskoro bi mogla da otvori i u Srbiji. Istraživanja u Srbiji bila bi fokusirana u do­menu informatike i biomedicine. Srbija ubuduće, jednim delom treba da učestvuje i u nemačkom projektu za proizvodnju baterija, koje bi trebalo da omoguće razvoj električnih automobila. Biće još i drugih inicijativa, ali veoma je važno to što je Nemačka sada prepoznala Srbiju kao jednu malu, ali ambicioznu zemlju u domenu nauke i tehnologije. Budućnost Srbije mora biti privlačenje velikih tehnoloških kompanija”. Nemačka ima na hiljade takvih kompanija i veoma je bitno da umesto da izvozimo pametne ljude u Nemačku, da izvozimo pametne srpsko-nemačke proizvode iz Srbije.

Baterije iz SrbijeU Srbiji bi uskoro mogla da bude otvorena ispostava najvećeg nemačkog istraživačkog centra „Fraunhofer”, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Nemačka je najveća naučna sila Evrope. Njen najpoznatiji istraživački institut „Fraunhofer”, koji zapošljava više od 14.000 istraživača u 80 filijala širom zemlje, svoja vrata uskoro bi mogla da otvori i u Srbiji. Istraživanja u Srbiji bila bi fokusirana u do­menu informatike i biomedicine, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić posle sastanka s nemačkom mini­starkom obra­zovanja i istraživanja An­ete Šavan. Dogovoreno je da Srbija ubuduće, jednim delom učestvuje i u nemačkom projektu za proizvodnju baterija, koje bi trebalo da omoguće razvoj električnih automobila.

- Biće još i drugih inicijativa, ali veoma je važno to što je Nemačka sada prepoznala Srbiju kao jednu malu, ali ambicioznu zemlju u domenu nauke i tehnologije - rekao je Đelić. On je dodao da „budućnost Srbije mora biti privlačenje velikih tehnoloških kompanija”.

- Nemačka ima na hiljade takvih kompanija i veoma je bitno da umesto da izvozimo pametne ljude u Nemačku, da izvozimo pametne srpsko-nemačke proizvode iz Srbije - kaže potpredsednik Vlade Srbije.

Vlada Srbije povećala je budžet za nauku, koji sada godišnje iznosi 120 miliona evra. Zahvaljujući aranžmanima sa Evropskom investicionom bankom, koji su potpisani u martu ove godine, u sledećih pet godina biće izdvojeno i 500 miliona evra za naučnu i tehnološku infrastrukturu Srbije. Plan Vlade je da deo bruto domaćeg proizvoda koji se izdvaja za nauku, do 2015. godine bude, sa sadašnjih 0,3 povećan na jedan procenat, a do 2020. na čak dva odsto.

Nemačka ministarka obrazovanja i istraživanja Anete Šavan izjavila je da je sa velikim poštovanjem slušala planove Vlade Srbije o ulaganjima u istraživanje.

- To je veoma snažan i ohrabrujući signal za sve istraživače u Srbiji. To je dobar znak i za međunarodnu zajednicu, jer se na taj način istraživačkim institucijama i fakultetima u Srbiji otvaraju mogućnosti za međunarodnu saradnju. Oboje želimo da izgradimo i pospješimo tu saradnju - rekla je Anete Šavan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik